Förstoppning

Förstoppning är ett mycket vanligt problem, särskilt bland kvinnor. Nästan alla har någongång under sitt liv varit förstoppad, och därmed fått långa smärtsamma toalettbesök. Oftast har förstoppning väldigt enkla förklaringar som är lätta att förhindra. Man dricket för lite vatten och får i sig för lite fibrer, eller äter något som gör magen "hård". Det räcker oftast att lägga till fibrer till sin dagliga kost, samt motion för att förebygga förstoppning. Apoteket säljer en hel del receptfria preparat som kan hjälpa.

Hur vet jag om jag är förstoppad?

När man är förstoppad, innebär det att man mer sällan går på toaletten, då man har svårt att få ut avföringen. Man beskriver känslan av förstoppning ,som att det inte könns att tarmen är tömd efter man bajsat. Det finns olika definitioner av vad förstoppning egentligen är. tex att man bajsar mindre än tre gånger i veckan, men antal toalett besök som varje individ behöver kan variera, och du vet nog bäst själv om du är förstoppad eller om magen känns frisk.

Varför förstoppning?

Magen behöver regelbundna matvanor och lugn för att fungera normalt. Den vanligaste orsaken till förstoppning är för lite fibrer, att man dricker för lite vatten eller helt enkelt rör på sig för lite. Även stress kan ibland vara orsaken till förstoppning. Viss typ av läkemedel och vissa livsmedel kan också ge förstoppning. Förstoppning löser sig oftast av sig själv med rätt matvanor, men långvarig förstoppning leder lätt till sprickor i analen och hemorrojder.

Att tänka på om du är förstoppad – Behandla förstoppning

Kroppen behöver fibrer. Exempel på fiberrik mat är gryn, grovt bröd, flingor, grönsaker, bär, rotfrukter och mycket vatten, som hjälper till med nedbrytningen av maten i din mage. Vi bör äta ca 25-35g kostfibrer per dag, kost som innehåller mycket fibrer ökar volymen på på maten i magen och binder vattnet så att tarminnehållet ökar i volym. Detta underlättar för tarmen att kunna arbeta på rätt sätt. Äldre personer drabbas ofta av förstoppning på grund av för lågt vätskeintag.

Movicol-box
Läs mer om läkemedlet
Movicol är en receptbelagd behandling som hjälper dig med förstoppning. Läkemedlet går att ta både som pulver och oral lösning. Väljer du att ta pulvret löser du upp det i vatten och dricket det.

 • Effektiv behandling som ger snabb hjälp mot förstoppning
 • Behandlar både fekalom och förstoppning
 • Finns som pulver och oral lösning
 • Leverans inom 24timmar, beställ innan midnatt för leverans nästa dag
Fybogel Mebeverine
Läs mer om läkemedlet
Fybogel Mebeverine är en behandling som är tänkt att öka den halt av fibrer som finns i tarmen och på så sätt lindra symptomen som kommer vid förstoppning. Fybogel finns både som oral lösning samt en pulverlösning. Detta läkemedel är mycket vanligt då IBS-symptom ska behandlas.

 • Effektiv behandling som ger snabb hjälp mot förstoppning
 • Behandlar IBS
 • Läkemedlet skall tas två gånger dagligen, morgon och kväll
 • Finns som pulver och oral lösning
 • Leverans inom 24timmar, beställ innan midnatt för leverans nästa dag

Ät fibrer, drick vatten och rör på dig

Om magen mår bra och man äter rätt kost, drabbas man sällan av förstoppning. Oavsett vad du äter, är det oftast lätt att lägga till lite fibrer till dina måltider. Grönsaker passar till de flesta maträtter och utbudet av flingor är så stort att det garanterat finns något i affären som alla gillar. Att lägga till lite motion i vardagen som stimulerar magen är enkelt. Ta trapporna istället för hissen, ta cykeln istället för bilen. Eller bara ta en kort promenad på din lunch ?

Förstoppning och dess möjlig orsaker

Förstoppning beror främst på att vätskan i avföringen har tagits upp och att avföring då blivit hård och torr. Det händer i de fall avföringen ligger länge i tarmen. Ett för lågt intag av fibrer brukar i ca 60% av fallen vara orsaken till förstoppning. Det kan också uppstå i de fall en person har dålig kosthållning och eller äter oregelbundet eller inte alls. Ett dåligt vätskeintag ger i stort sett alltid förstoppning då avföringen torkar ut under den tid som den passerar tarmen och vätskan absorberas in i kroppen.

Hur fungerar våra kroppar vid klåda?

Klådan / Kliandet uppstår när nervtrådar som förmedlar smärta på huden retas, men bara tillräckligt lågt för att att smärta ska uppstå. Klåda är alltså egentligen en smärta, som bara är för låg för att göra ont. Men när man kliar sig av klådan höjs retningsnivån, klådan upphör men smärtan tilltar istället. Ofta uppstår klådan när man lägger sig på kvällen.
Detta för att sängkläder försämrar luftväxligen och fuktighet uppstår. Analklåda kan förvärras av att man kliar och river i sömnen på det.
Det är ofta patienter som lider av analklåda får en smutsig känsla och därför går och tvättar sig väldigt ofta vid analklåda. Våra vanliga tvålar är ofta väldigt starka och parfymerade, dessa skadar huden och ökar hudirritationen kring anus och ökar därmed klådan. Välj en mild tvål, gärna oparfymerad. Feta salvor kan vara bra också, för att få bort torrheten. Barnsalva är ett bra exempel på feta, fungerande salvor för analklåda. Om analklådan beror på eksem hjälper oftast kortisonhaltiga salvor

Hemorrojder under graviditet

Det är vanligt att drabbas av hemorrojder under graviditeten. När du är gravid har du mer blod i kroppen samtidigt som den växande livmodern gör att trycket ökar på ändtarmen. Detta gör att hemorrojder bildas lättare. Dessutom är förstoppning vanligare under graviditeten, vilket i sig är en vanlig orsak.

När du endast lider av lindriga symptom av hemorrojder kan dessa kostråd lösa dina problem med hemorrojder. Det är viktigt att förstå att det kan ta upp till 6 veckor innan du börjar se resultat av dessa kostråd för att bli av med hemorrojderna:

 • Välj alltid fullkornsbröd framför vitt eller vetebröd.
 • Se till att frukostflingorna har högt fiberinnehåll Gärna musli.
 • Ät frukt och grönsaker varje dag och koka inte grönsakerna för länge så att fibrerna förblir i grönsaken.
 • Drick ett extra glas vatten vid måltiden. Vatten är alltid bra, drick lite extra.
 • Ät vetekli, linfrö och katrinplommon om du behöver sätta fart på magen. Hemorrojder kan handla om förstoppning.

©superapoteket.org 2018 – Informationen på denna sida får ej hållas ansvarig. Om du är osäker på om det verkligen är hemorrojder du lider av, bör du alltid rådgöra med en läkare. Ordet Hemorrojder är svåra att stava till. Sökningar i sökmotorerna visar att hundratals sökningar per dag sker på följande ord : Hemorroder – Hemoroider – Hemmoroidder – Hemorojder Den korrekta stavningen för detta besvärliga medicinska tillstånd är Hemorrojder på Svenska.