Mollusker

Molluskum contagiosum är en hudinfektion orsakad av viruset Molluscum contagiosum. Det ger godartade upphöjda vårtliknande upphöjningar eller små sår på de övre skikten i huden. De små vårtliknande upphöjningarna är vanligtvis smärtfria. De försvinner på egen hand och lämnar sällan ärr när de lämnas obehandlade. Hur länge viruset varar varierar för varje person, men stötarna kan förbli från två månader till fyra år.

Molluskum contagiosum sprids genom direktkontakt med någon som har det eller genom att röra ett föremål som är förorenat med viruset, till exempel en handduk eller ett klädesplagg.
Medicin och kirurgiska behandlingar är tillgängliga, men behandling är inte nödvändig i de flesta fall. Viruset kan vara svårare att behandla om du har ett försvagat immunförsvar.

Mollusker och deras symptom

Om du eller ditt barn kommer i kontakt med Molluscum contagiosumvirus, kan du inte se symtom på infektion förrän efter upp till sex månader. Den genomsnittliga inkubationsperioden är mellan två och sju veckor. Du kanske märker utseendet på en liten grupp smärtlösa små sår. Dessa vårtliknande upphöjningar kan dyka upp ensamma eller i en fläck på upp till 20.

Mollusker går att känna igen genom att titta efter följande:

– mycket små, glänsande och slät i utseende
– hudfärgade, vit eller rosa
– fast och formad som en kupol med en dunkel eller fördjupning i mitten
– fylld med en central kärna av vaxartat material
– mellan 2 och 5 millimeter i diameter, eller mellan storleken på toppen av en nål och storleken på ett suddgummi ovanpå en penna
– finns över hela kroppen var som helst utom på handflatan eller i dina fötter – speciellt på ansiktet, buken, torso, armarna och benen på barnen eller de inre låren, könsorganen och buken hos vuxna

Om du har ett försvagat immunförsvar kan du dock få symptom som är mer signifikanta. vårtliknande upphöjningar kan vara så stora som 15 millimeter i diameter. Molluskerna förekommer oftare i ansiktet och är typiskt resistenta mot behandling.

zymaderm mot molluskerZymaDerm Molluscum är en smärtfri och helt naturlig blandning som är skapad med molluskernas symptom i åtanke och den är unik på dagens marknad. Ingredienserna i denna lättapplicerade topiska lösning har var och en valts ut noga för sina egenskaper att reducera uppkomsten av lesioner, vårtor och infektion, vilket gör produkten optimal för användning av både män och kvinnor som lider av mollusker.

  • Hjälper till att bekämpa symptomen från mollusker
  • Kan hjälpa till att lindra irritationen från mollusker
  • Smärtfri topisk lösning
  • Hjälper till att reducera uppkomsten av vårtliknande upphöjningarna och lesioner
  • Leverans inom 24timmar, beställ innan midnatt för leverans nästa dag

Läs mer om läkemedlet

Vad orsakar mollusker?

Du kan få molluscum contagiosum genom att röra skador på huden hos en person som har denna infektion. Barn kan överföra viruset under normal lek med andra barn. Tonåringar och vuxna är mer benägna att få kontrakt genom sexuell kontakt. Du kan också bli smittade vid kontaktsporter som innebär att du rör vid ren hud, som brottning eller fotboll. Viruset kan överleva på ytor som har berörts av huden hos en person med molluscum contagiosum. Så det är möjligt att få viruset genom att använda handdukar, kläder, leksaker eller andra föremål som har förorenats.

Att dela sportutrustning som någons nakna hud har rört kan också orsaka överföring av detta virus. Viruset kan förbli på utrustningen som ska överföras till en annan person. Detta inkluderar saker som baseballhandskar, brottmattor och fotbollshjälmar.

Om du har molluscum contagiosum kan du sprida infektionen genom hela kroppen. Du kan överföra viruset från en del av din kropp till en annan genom att röra, skrapa eller raka en mollusk och sedan röra en annan del av kroppen.

Vilka ligger i riskzonen att få mollusker

Vem som helst kan få mollusker, men vissa grupper av människor är mer benägna att bli smittade än andra. Dessa grupper inkluderar:

– barn mellan 1 och 10 år
– människor som lever i tropiska klimat
– personer med försvagat immunförsvar orsakade av faktorer som organtransplantationer eller cancerbehandlingar
– människor som har atopisk dermatit, som är en vanlig form av eksem som orsakar fjälliga och kliande utslag
– personer som deltar i kontaktsporter, som brottning eller fotboll, där det är vanligt att ha kontakt med huden mot huden

Hur diagnostiseras mollusker?

Eftersom dessa vårtliknande upphöjningarna orsakade av molluscum contagiosum har ett tydligt utseende, kan din läkare ofta diagnostisera infektionen genom att bara titta på det drabbade området. En hudskrapning eller biopsi kan bekräfta diagnosen. Det är vanligtvis onödigt att behandla mollusker, men du bör alltid få din läkare att undersöka eventuella hudskador som varar längre än några dagar. En bekräftad diagnos av mollusker kommer att utesluta andra orsaker till skadorna, såsom hudcancer, svinkoppor eller vårtor.

Hur behandlas mollusker?

I de flesta fall, om du har ett hälsosamt immunförsvar, kommer det inte vara nödvändigt att behandla de små sår som orsakas av molluscum contagiosum. De vårtliknande upphöjningarna kommer att blekna undan utan medicinsk ingrepp.

Vissa omständigheter kan dock motivera behandlingen. Du kan vara kandidat till behandling om:

– dina sår är stora och ligger på ditt ansikte och nacke
– du har en existerande hudsjukdom som atopisk dermatit
– du har allvarliga farhågor om att sprida viruset

De mest effektiva behandlingarna för molluscum contagiosumutförs av en läkare. Dessa inkluderar kryoterapi, curettage, laserterapi och aktuell terapi:

Under kryoterapi fryser läkaren varje vårtliknande upphöjningarna med flytande kväve.
Under curettage piercerar doktorn vårtliknande upphöjningarna och skrapar den av huden med ett litet verktyg.
Under laserterapi använder läkaren en laser för att förstöra varje vårtliknande upphöjningarna.
Under aktuell terapi applicerar doktorn krämer som innehåller syror eller kemikalier mot stötarna för att inducera avskalning av hudens översta lager.
I vissa fall kan dessa tekniker vara smärtsamma och orsaka ärrbildning. Narkos kan också vara nödvändig.

Eftersom dessa metoder innefattar behandling av varje vårtliknande upphöjningarna, kan ett förfarande kräva mer än en session. Om du har många stora stötar kan ytterligare behandling vara nödvändigt var tredje eller sex veckor tills de vårtliknande upphöjningarna försvinner. Nya vårtliknande upphöjningarna kan dyka upp som de befintliga behandlas.

I vissa fall kan din läkare ordinera följande läkemedel:
– triklorättiksyra
– topisk podofyllotoxinkräm (Condylox)
– cantharidin (Cantharone), som erhålls från blåsbaggen och appliceras av din läkare
– imiquimod (Aldara)
Om du är gravid, planerar att bli gravid eller amma, låt din läkare veta om ditt tillstånd innan du tar dessa mediciner eller någon annan. Om ditt immunförsvar försvagas av en sjukdom som HIV eller med droger som de som används för att behandla cancer, kan det vara nödvändigt att behandla molluscum contagiosum. Framgångsrik behandling är svårare för personer med försvagade immunförsvar än för de med friska immunsystem.

Antiretroviral behandling är den mest effektiva behandlingen för personer med hiv om de har fått molluscum contagiosum eftersom det kan fungera för att stärka immunförsvaret för att bekämpa viruset.

Vilka är de långsiktiga utsikterna för människor med mollusker?

En infektion med mollusker kommer vanligtvis att gå bort själv om ditt immunsystem är hälsosamt. Vanligtvis händer detta gradvis inom 6 till 12 månader och utan ärrbildning. Men för vissa kan det ta från några månader upp till några år för att stötarna ska försvinna. Infektionen kan vara mer ihållande och till och med längre för personer med immunförsvarsproblem.

När de vårtliknande upphöjningarna börjar blekna är molluskerna inte längre närvarande i din kropp. När detta händer kan du inte sprida viruset till andra eller andra delar av kroppen. Du kommer bara se fler vårtliknande upphöjningarna om du blir smittad igen. Till skillnad från med vattkoppor, om du har haft mollusker en gång, är du inte skyddad mot att bli smittad igen.

Hur kan mollusker förebyggas?

Det bästa sättet att förhindra att molluscum contagiosum viruset är att undvika att röra på huden hos en annan person som har infektionen. Genom att följa dessa förslag kan du också hjälpa till att förhindra smittspridningen:

– Öva effektiv handtvätt med varmt vatten och tvål.
– Instruera barn i rätt handtvättsteknik eftersom de är mer benägna att använda beröring i lek och interaktion med andra.
– Undvik att dela personliga saker. Detta inkluderar handdukar, kläder, hårborstar eller tvål.
– Undvik att använda sportutrustning som kan ha kommit i direkt kontakt med någon annans nakna hud.
– Undvik att plocka på eller röra på områden i din hud där stötarna finns.
– Håll stötarna rena och täckta för att förhindra att dig eller andra kommer i kontakt med dem och sprider viruset.
– Undvik rakning eller användning av elektrolys där stötarna är belägna.
– Undvik sexuell kontakt om du har vårtliknande upphöjningarna i eller på könsorganet.