Könssjukdomar

År 2015 hade cirka 500 000 av de som bor i Sverige en könssjukdom. Det finns ofta skam och stigma i samband med dessa infektioner. Termen sexuellt överförd infektion föredras generellt över sexuellt överförbar sjukdom eller veneral sjukdom, eftersom den innefattar de som inte har symtomatisk sjukdom. För att kunna hjälpa dig har vi samlat receptbelagda läkemedel som botar din könssjukdom.

Läkemedel mot Klamydia

 • Tas som engångsdos om två tabletter dagligen vid behandling av klamydia
 • Kommer i tablettform
 • Vid andra bakterieinfektioner kan 3 tabletter dagligen förskrivas.
 • Azithromycin

 • Kan förskrivas vid klamydiainfektion
 • Doxycyklin är ett antibiotikum med brett användningsområde
 • Kan även förskrivas vid malaria
 • Kan tas tillsammans med andra läkemedel vid malaria
 • Doxycyklin

  Sexuellt överförbara sjukdomar

  Sexuellt överförbara infektioner, även kallad sexuellt överförbara sjukdomar (könssjukdomar) eller venerala sjukdomar (VS), är infektioner som vanligtvis sprids av sexuell aktivitet, särskilt vaginalt samlag, analsex och oralsex. Många gånger orsakar inte könssjukdomar i första hand ett symptom. Det leder till en det finns en större risk att överföra sjukdomen till andra. Symtom och tecken på sjukdom kan innefatta vaginala flytningar, flytningar eller vätskande penis, sår på eller runt könsorganen och eller bäckensmärta. Könssjukdomar kan överföras till ett barn före eller under förlossningen och kan resultera i att barnet får svårt att överleva. Vissa könssjukdomar kan orsaka problem med förmågan att bli gravid.

  Mer än 30 olika bakterier, virus och parasiter kan överföras genom sexuell aktivitet. Bakteriella könssjukdomar såsom klamydia, gonorré och syfilis. Virala infektioner inkluderar genital herpes, hiv / aids och genitala vårtor. Parasitiska infektioner inkluderar trichomonas. Vanligtvis sprids könssjukdomar via sex, vissa infektioner kan dock spridas genom icke-sexuell kontakt, då sker det via donatorvävnad, blod, amning eller vid förlossning. Diagnostiska tester för könssjukdomar är vanligtvis lättillgängliga i den utvecklade världen, men det är ofta inte fallet i utvecklingsländerna.

  Det mest effektiva sättet att förebygga sexuellt överförbara infektioner: er är att inte ha sex. Vissa vaccinationer kan också minska risken för vissa infektioner inklusive hepatit B och vissa typer av HPV. Andra sätt att minska är: användning av kondomer, att ha ett mindre antal sexpartner och att vara i ett förhållande där varje person bara har sex med den andra minskar också risken. Omskärelse hos män kan vara effektiv för att förhindra vissa infektioner. Under skolan kan omfattande sexutbildning också vara användbar. De flesta STI är behandlingsbara eller härdbara. Av de vanligaste infektionerna är syfilis, gonorré, klamydia och trichomonas går att bota(se våra läkemedel längre ner), medan herpes, hepatit B, hiv / aids och HPV är behandlingsbara men går inte att bota. Resistens mot viss typ av antibiotika har utvecklats bland vissa organismer som gonorré.