Celluliter

Mellan 80 och 90 procent av kvinnorna kommer troligen att uppleva celluliter. Celluliter är också känt apelsinhud på grund av dess struktur. Många behandlingar finns tillgängliga, men effekten är oftast tillfällig. En diet med låg fetthalt, rökstopp och en aktiv livsstil kan bidra till att minska förekomsten av celluliter.

Hur fungerar Celluliter?

Det påverkar vanligtvis skinkorna och låren men kan också förekomma på andra områden. Celluliter uppträder när fettpålagringar trycker genom bindväv under huden.

Typer av Celluliter

Typer av celluliter, En rapport om celluliters allvarlighetsgrad publicerades 2009 den rankar celluliterna utifrån tre nivåer:

Grad 1, eller mild: Det finns ett ”apelsinskals” utseende, med mellan 1 och 4 ytliga fördjupningar, och ett något ”gropigt” eller svagt utseende på huden.
Grad 2, eller måttlig: Det finns mellan fem och nio medellånga fördjupningar, ett huden har fått ett kesoliknande utseende, och huden är måttligt gropigt.
Grad 3, eller allvarlig: Det finns ett ”madrassliknande” utseende, med 10 eller fler djupa fördjupningar, och huden är kraftigt gropig.

Pure Moringa

  • Hjälper till att lyfta och strama upp huden på på rumpa och lår
  • Du blir av med oönskade celluliter
  • Säkert alternativ till dyra och farliga operationer
  • Två gånger om dagen för bästa resultat

Buttocks Lifting Gel

Orsaker för celluliter

Den exakta orsaken till celluliter är okänd, men det verkar som en följd av en växelverkan mellan bindväven det dermatologiska skiktet som ligger under ytan av huden och det fettlager som ligger strax under det. Hos kvinnor är fettcellerna och bindväven i detta skikt anordnade vertikalt. Om fettcellerna sträcker sig in i skiktet av huden, gör detta att huden tar får ett cellulitliknande utseende. Hos män har vävnaden en kryssstruktur, som kan förklara varför det är mindre sannolikt att män får celluliter jämfört med kvinnor. Några andra faktorer förefaller vara kopplade till chansen att ha celluliter.

Hormonala faktorer och ålder

Hormoner spelar sannolikt en viktig roll i cellulitutveckling. Östrogen, insulin, noradrenalin, sköldkörtelhormoner och prolactin är en del av den process som skapar celluliter. En teori är att eftersom östrogen hos kvinnor minskar i tillvägagångssättet för klimakteriet, minskar blodflödet till bindväven under huden. Lägre cirkulation betyder mindre syre i området, vilket resulterar i lägre kollagenproduktion. Fettceller förstoras också när östrogenhalten faller. Dessa faktorer kombinerat gör fettbeläggningarna mer synliga. När fettet under huden sticker ut genom försvagning av bindväv, resulterar den välbekanta gropiga effekten. Ålder orsakar också att huden blir mindre elastisk, tunnare och mer sannolikt att sakta. Detta ökar chansen att celluliter utvecklas.

Genetiska faktorer

Vissa gener krävs för cellulitutveckling. Genetiska faktorer kan kopplas till en persons hastighet av metabolism, fördelning av fett under huden, etnicitet och cirkulationsnivåer. Dessa kan påverka chansen att celluliter utvecklas.

Kost- och livsstilsfaktorer

Cellulit orsakas inte av ”toxiner”, även om en hälsosam livsstil kan bidra till att minska risken. Träning och en strikt diet kan hjälpa till att minska den gropighet som uppstår vid celluliter. Människor som äter för mycket fett, kolhydrater och salt och för lite fiber kommer sannolikt att ha större mängder celluliter. Det är också vara mer utbrett hos rökare, de som inte tränar, och de som sitter eller står i en position under långa perioder. Att bära underkläder som sitter tätt över skinkorna kan begränsa blodflödet, vilket kan bidra till bildandet av celluliter. Celluliter är mer utbrett hos personer som har överflödigt fett, men smala och passande människor kan få det också. Det är mer sannolikt att det händer efter 25 års ålder, men det kan också påverka yngre människor, inklusive tonåringar.

Behandling och avlägsnande av celluliter

Flera terapier har föreslagits för att ta bort celluliter, men ingen har ännu bekräftats av vetenskaplig forskning. Den amerikanska Academy of Dermatology (AAD) har granskat ett antal tekniker som kan vara framgångsrika när det gäller att minska celluliternas utseende genom att bryta upp band av bindväv under hudens yta. Akustisk vågterapi använder en handhållen enhet för att överföra ljudvågor. Det kan fungera, men det kan ta flera sessioner. Laserbehandling kan förbättra utseendet på celluliter i ett år eller mer. Det innebär att man sätter in en mycket liten lasersond under huden. När lasern avfyras bryter den upp vävnaden och gropigheten försvinner. Detta kan också få som effekt att huden tjocknar till genom att kollagenproduktionen. Den förtjockade huden kan minska cellulitens utseende. Subcision innebär att en hudläkare lägger en nål under huden för att bryta upp bindvävsbanden. Resultatet kan vara i 2 år eller mer, säger AAD.

Det mest effektiva har varit att använda krämer som går in i huden och löser upp bindvävsbanden. Det håller i ca 2-4 månader varpå en ny kur får påbörjas. Forskning har visat att vi längre användning tenderar groparna att helt försvinna då bindväven löses upp.

Vakuumassisterad exakt vävnadslösning skär banden med hjälp av en anordning som innehåller små blad. När det skär banden, rör vävnaden nedan för att fylla utrymmet under huden, vilket eliminerar celluliternas utseende. Detta kan vara i 3 år, men data om dess framgång är begränsade. Koldioxidterapi innebär att koldioxidgas införs under huden. Biverkningar inkluderar blåmärken och obehag efter proceduren, men vissa celluliter kan försvinna. Endermologi innebär en djup massage med en vakuumliknande enhet som lyfter huden. Förenta staterna (USA) Food and Drug Administration (FDA) har godkänt det som en säker behandling, men det finns få tecken på att det fungerar, säger AAD.

Ytterliggare Cellulitbehandling

Flera sessioner av akustisk vågterapi kan hjälpa till att behandla celluliter. Radioterapi syftar till att minska celluliter genom att värma den, men eventuella resultat är kortsiktiga.
Laserassisterad fettsugning tar bort små mängder fett, men det kan göra att det blir sämre. Forskning har ännu inte visat att det fungerar för att minska celluliter. Fettskulptering med ultraljud förstör fett men forskning saknas för att visa att det fungerar.